Concurs de Proiecte

CONCURS DE IDEI: RESTAURARE ŞI MEMORIAL LA ÎNCHISOAREA POLITICĂ DE LA RÂMNICU-SĂRAT

Dată fiind însemnătatea acestui loc, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, împreună cu Fundaţia Pro Patrimonio şi Ordinul Arhitecţilor din România (filiala Bucureşti), a lansat în vara anului 2011 un concurs de idei cu tema: „Închisoarea politică de la Râmnicu Sărat: Spaţiu memorial şi educativ”. Concursul s-a adresat studenţilor la arhitectură din toată ţara (anii terminali V-VI) şi arhitecţilor în stagiul de obţinere a dreptului de semnătură (vârsta maximă: 30 de ani).

Juriul a fost compus din reprezentanţi ai UAR – Bucureşti, IICCMER şi Pro Patrimoniu. Membrii juriului: Augustin IOAN, Ana-Maria GOILAV, Mihail NEAMŢU, Andrei PLEŞU (preşedinte), Şerban STURZA, Mircea OCHINCIUC.

Proiectul a urmărit:

• Să restaureze corpurile de clădiri ale fostei închisori.

• Să servească unei intenţii pedagogice pentru tânăra generaţie, care nu a fost martora timpurilor respective.

• Să muzeifice acele părţi ale închisorii (celulele, „Neagra” [zona de subsol dedicată izolării deţinuţilor în întuneric total], spaţiul de plimbare, Casa Comandantului etc.) care redau în maxima lor nuditate experienţa suferinţei sau a terorii.

• Să exorcizeze trecutul prin intermediul unui spaţiu de meditaţie şi/sau sacru aflat în proximitatea celulei „Neagra” (sau „pântecele iadului)”.

• Să memorializeze evenimentele istorice, persoanele şi instituţiile care au produs experimentul totalitar Râmnicu Sărat (zidul cu sârmă ghimpată pe latura de S-V, stânga, curtea interioară a ansamblului carceral, dar şi curtea de plimbare). De reţinut că o caracteristică esenţială a închisorii a fost izolarea în condiţii de maximă deprivare senzorială: tăcere absolută, la care se adăuga, în celula „Neagra”, absenţa completă a luminii).

În urma evaluării individuale a membrilor Juriului s-a întocmit un centralizator şi s-a convenit asupra următoarelor distincţii:

Premiul I, se acordă proiectului nr. 9: Bîlă Mihail, Comoraşu Cristian, Ghiţă Vlad Mihai

Premiul II, se acordă proiectului nr. 31: Gabriel Ionuţ Mandriscanu, Irina Moscu, Dan Adrian Ionescu

Premiul III, se acordă proiectului nr. 26: Niţă Costin Florin, Nagy Arpad, Diaconu Silvia

 

Se reţin următoarele proiecte pentru ideile şi soluţiile parţiale propuse:

Proiectul nr. 20: Gaiu V. Alina Diana

Proiectul nr. 21: Blejuşcă Andrei, Mitrea Andreea

Proiectul nr. 1: Gioadă Bianca, Ene Sabrina, Spiridon Mădălina, Rădulescu Luiza

Proiectul nr. 23: Pestisanu Raluca Ioana, Giuglea Andra Georgiana, Vasile Mara