Expozitie
EXPOZIŢIA „RÂMNICU SĂRAT – ÎNCHISOAREA TĂCERII (1945 – 1963) ”
Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat stă astăzi drept mărturie a regimului concentraţionar din perioada comunistă, mult timp după ce victimele sale nu mai sunt. Misiunea expoziţiei este una educativă, în condiţiile în care cunoaşterea trecutului recent este deficitară, în special în rândul tinerilor. Încărcătura istorică a fostei închisori ne-a determinat să căutam un mijloc de resuscitare a memoriei colective actuale, un instrument prin care să se reușească reconstituirea trecutului pentru generaţiile tinere.
Prin intermediul expoziției au fost aduse în atenția publicului aspecte din istoria închisorii din perioada 1945-1963 fiind reconstituite momente ale vieţii în închisoare (regimul alimentar, pedepsele, modalităţile de comunicare, tratamentul medical, izolarea) şi câteva portrete ale celor încarceraţi aici.
Expoziţia, al cărei curator este Irina Hasnas Hubbard, a fost prezentată sub forma unei construcţii tridimensionale în aer liber, care sugerează spaţiul şi caracterul închisorii prin formă, proporţii, culoare, textură, dar şi prin organizarea şi repartizarea materialului informativ expus. Structura cuprinde atât un spaţiu exterior cât şi unul interior, în aşa fel încât vizitatorii să poată pătrunde mai bine dimensiunea istorică a închisorii. În exterior, construcţia sugerează, prin fotografii, clădirea monument a închisorii, iar în interior sunt prezentate informaţii despre deţinuţi, viaţa din închisoare, fotografii, documente – rapoarte, scrisori, note, declaraţii.
Organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Fundaţia „Corneliu Coposu“, Arhivele Naţionale, evenimentul a beneficiat de sprijinul Fundației „Konrad Adenauer”, al Institutului Cultural Român şi al RPER-Rencontre du Patrimoine Europe-Roumanie. Până în prezent, expoziția „Râmnicu Sărat – Închisoarea Tăcerii (1945-1963)” a fost vernisată la București în curtea Muzeului Municipiului Bucureşti (Palatul Suţu) în data de 7 iunie 2011 și prezentată publicului din municipiul Râmnicu Sărat în perioada 21 august – 20 septembrie 2011.